Od 18 maja właściciele barów, kawiarni, pubów i restauracji w Polsce będą mogli przyjmować klientów z zachowaniem reżimu sanitarnego. Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie deklaruje, że będzie szybko wydawał decyzje w sprawie ogródków, które znajdują się w pasach drogowych.

MZDiT liczy się z dużym zainteresowaniem ze strony restauratorów, dlatego też pozwolenia na ustawianie ogródków ma wydawać w ciągu 48 godzin.

- Zwykle taka procedura może trwać 2-3 tygodnie, bo konieczna jest opinia estetyka - tłumaczy Piotr Grzybowski, p.o. dyrektora MZDiT w Częstochowie. - W związku z zaistniałą sytuacją ustaliliśmy, że właściciele, którzy zgłoszą takie same dokumentacje, jak przed rokiem i dodatkowo załączą zdjęcia z ubiegłego roku, otrzymają decyzję w 48 godzin.

Zgodnie z nowymi wymogami sanitarnymi w barach, kawiarniach, pubach, restauracjach i strefach gastronomicznych w galeriach i centrach handlowych obowiązywać będzie limit 1 osoby na 4 m kw., dezynfekcja stolika po każdym kliencie, zachowanie 2 m odległości między stolikami, zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach, noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji będą mogli zdjąć maseczki, siedząc już przy stolikach. Blaty będą mogły być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo co najmniej metrowymi przegrodami.

Sprawdź aktualny stan powietrza w Częstochowie

Interaktywna mapa smogowa

Wyświetl mapę